Magnezij, najvažniji mineral za vaše zdravlje

Ako ste poput većine ljudi, vjerojatno ne obraćate puno pozornosti na minerale u svojoj prehrani. Uostalom, nisu li to samo vitamini s otmjenijim imenima? Zapravo, magnezij je nevjerojatno važan mineral koji vaše tijelo koristi svaki dan za održavanje dobrog zdravlja i održavanje vašeg najboljeg funkcioniranja. Zapravo, to je jedan od rijetkih vitamina koje vaše tijelo ne može proizvesti samo, pa mora doći iz vanjskih izvora kako bi ostalo zdravo. Za više informacija o ovom vrijednom mineralu i njegovoj brojnoj upotrebi, čitajte dalje!

Što je magnezij

Magnezij je mineral koji je ključan za zdravlje vaših stanica, organa i kostiju. Uključen je u više od 300 biokemijskih reakcija u vašem tijelu, što ga čini jednim od najvažnijih minerala za vaše zdravlje. Magnezij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, podržava rad imunološkog sustava i potiče zdrave kosti i zube. Također je neophodan za proizvodnju energije i metabolizam. nedostatak magnezija može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući tjeskobu, glavobolje, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Trebali biste uzimati dodatak magnezija ako imate: kronične bolove u mišićima, gastrointestinalne tegobe, nesanicu ili depresiju.

Hrana bogata magnezijem

u količiniukupno magnezija
suhe smokve100g68mg
sjemenke bundeve30g156mg
chia sjemenke30g111mg
bademi30g80mg
zobena kaša (kuhana)1 šalica6mg
špinat (kuhan)1/2 šalice78mg
avokado1 šalica44mg
smeđa riža (kuhana)1/2 šalice42mg
mlijeko1 šalica24mg
izvor: https://www.healthdirect.gov.au/foods-high-in-magnesium

Koliko magnezija nam je potrebno?

Magnezij je vitalni mineral za ljudsko zdravlje, a većina ljudi ga ne dobiva dovoljno. Evo zašto je magnezij toliko važan i koliko vam je potrebno da biste ostali zdravi. Magnezij pomaže vašem tijelu u stvaranju energije i može utjecati na razinu šećera u krvi i kolesterol. Također pomaže kod kontrakcije mišića, funkcioniranja živaca, lučenja hormona, otkucaja srca, krvnog tlaka, proizvodnje DNA/RNA, aktivnosti imunološkog sustava i više! Trebali biste unositi oko 400-420 mg dnevno. A postoje neki načini na koje možete znati ne dobivate li dovoljno: osjećate se tjeskobno ili neraspoloženo ili imate problema sa spavanjem ili česte migrene ili glavobolje? Osjećate li se umorno nakon vježbanja? Neki znakovi da možda ne unosite dovoljno magnezija uključuju noćne grčeve u nogama; česte infekcije mokraćnog mjehura ili bubrežnih kamenaca; simptomi sindroma iritabilnog crijeva; bol tijekom menstruacije; osjećaj neraspoloženja, tjeskobe ili nemira; poteškoće sa spavanjem; česte glavobolje ili migrene. Preporuča se dodavanje dodataka poput magnezijevog citrata, orotata, glicinata ili kelata jer su to oblici minerala koji se dobro apsorbiraju – ali prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom!

Što ako ga ne dobijete dovoljno?

Magnezij je odgovoran za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, a ipak se procjenjuje da 80% Amerikanaca ima manjak ovog važnog minerala. Ako ne unosite dovoljno magnezija, mogli biste osjetiti umor, grčeve u mišićima, tjeskobu ili migrene. Osim toga, nedostatak magnezija je povezan s povećanim rizikom od bolesti srca, dijabetesa i osteoporoze. Srećom, možete jednostavno povećati unos magnezija jedući hranu bogatu magnezijem kao što je tamno lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke, riba i tamna čokolada. Također možete uzeti suplemente – samo budite sigurni da odaberete onaj s magnezijevim citratom, jer se bolje apsorbira od drugih oblika magnezija.

Prednosti magnezija

Magnezij je mineral neophodan za dobro zdravlje. Uključen je u više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući pomoć u održavanju normalne funkcije mišića i živaca, održavanje ravnomjernog srčanog ritma, podržavanje zdravog imunološkog sustava i održavanje kostiju jakim. Magnezij također pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, potiče normalan krvni tlak i potreban je za proizvodnju energije i sintezu proteina. Studije pokazuju da unos dovoljne količine magnezija može pomoći u zaštiti od migrenskih glavobolja, određenih vrsta depresije, pa čak i raka debelog crijeva. Uzimanje dnevne doze magnezija ne mora biti teško. Hrana bogata magnezijem uključuje tamno lisnato povrće, cjelovite žitarice, orašaste plodove, grah, banane, kakao prah i iverak. Ali ako ne dobivate dovoljno samo hranom (ili želite dodatno pojačanje), razmislite o uzimanjuu dodatka.

Kako povećati unos

Ako prehranom ne unosite dovoljno magnezija, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste povećali unos. Prvo, jedite više hrane bogate magnezijem kao što je tamno lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke, riba, cjelovite žitarice. Također možete uzeti dodatak magnezija, ali svakako prvo razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste vidjeli koja je doza prava za vas. Konačno, pokušajte smanjiti stres u svom životu jer kronični stres može dovesti do nedostatka magnezija. Razmislite o korištenju jednog od ovih pet načina za smanjenje razine stresa: dovoljno spavajte, redovito vježbajte, provodite vrijeme s prijateljima i obitelji ili radite na aktivnostima poput joge ili meditacije.

Similar Posts