Uloga videa u procesu kupnje automobila

Način na koji kupci odlučuju izboru svog novog automobila sve se više mijenja. Kako potrošači provode značajno vrijeme provodeći internetsko istraživanje tijekom procesa kupnje automobila, internet video sadržaji su važan izvor informacija za potencijalne kupce automobila, utječu na njihovu kupnju i odlazak u auto salone. Naprednija video tehnologija, koja koristi AR i VR, također je dobro prihvaćena od strane potrošača koji žele prikupiti detaljne informacije o značajkama automobila, saznati o novim automobilima koje nudi zastupstvo ili proizvođač.

Iako je istraživanje pokazalo da manje od polovice prodajnih salona trenutno na svojim web stranicama stavlja videozapise kao pomoć pri prodaji, studije slučaja otkrivaju da neki zastupnici i proizvođači vide pozitivne rezultate korištenja video zapisa na svojim web stranicama i drugim društvenim kanalima.

Put kupaca ka novom automobilu

Automobilsko savjetovanje za cilj stavlja razmatranje (istraživanje i probna vožnja), nakon čega slijedi kupnja, servis i ponovna kupnja. Većina početnih istraživanja nekog brenda automobila se provodi online. Coxova automobilska studija iz 2019. pokazala je da je 83% kupaca automobila istraživalo svoja vozila na internetu, provodeći nešto manje od 14 sati tijekom procesa online istraživanja. Web stranice trgovaca koristile su kao izvor informacija 46% onih koji su kupovali automobile.

Vremena u kojima živimo još su više pojačala broj onih koji do informacija o svom novom automobilu dolaze online. Pri čemu je 66% potencijalnih kupaca automobila reklo da bi im bilo “ugodno doživjeti vozilo potpuno online ili s mješavinom online i offline iskustva”. Istraživanje Coxa za 2021. pokazalo je da 84% trgovaca automobilima pod franšizom očekuje da će njihovi kupci završiti veći dio procesa kupnje na internetu.

Uloga videa u procesu kupnje automobila

Iskustva na internetu putem pregledavanja automobila, video recenzija, digitalnih salona i VR testnih vožnji kupci su ocijenili kao “dobre alternative posjetu trgovca” u Google-ovoj anketi 2020. i kao jedan od 5 trendova u razvoju procesa kupnje automobila.

40% potencijalnih kupaca automobila u Google/IPSOS istraživanju primijetilo je da su im videozapisi pomogli da “otkriju vozilo za koje prije nisu bili svjesni ili razmišljali“, dok je više od polovice kupaca automobila reklo da su im internetski videozapisi tijekom procesa istraživanja pomogli da “saznaju više o vozilima o kojima su razmišljali”. Dealer Inspire, analitička platforma usmjerena na zastupništvo, napominje da prosječni kupac automobila pogleda 19 videozapisa prije nego što kupi automobil. Većina videozapisa su “obilazni” ili pregledni. Pokazalo se da je “pregledavanje slika i video zapisa vozila” bilo daleko češće na web stranicama trećih strana (45%) u odnosu na web stranice prodavača (20%).

Anketa potrošača i zastupnika Coxa u travnju 2020. pokazala je da je 42% prodavaonica zabilježilo porast potražnje potrošača za “video demonstracijama proizvoda” od ožujka do travnja 2020., iako je manje od polovice (45%) zastupnika reklo da su već ponudili ove usluge.

Važnost i utjecaj internetskog videa u procesu kupnje automobila

Istraživanje IPSOS-a/Googlea iz 2018. otkrilo je da je 60% potencijalnih kupaca automobila u SAD -u reklo da su posjetili autokuću nakon što su pogledali video zapis vozila na internetu, a 75% kupaca automobila primijetilo je da su video zapisi na internetu utjecali na njihovu kupnju. Dealer.com izvješćuje da je video drugi najpoželjniji format za kupce koji uče o vozilima. Istraživanje koje je proveo Millward Brown/Google pokazalo je da je 70% kupaca automobila koji su koristili YouTube kao dio svog procesa kupnje automobila pod utjecajem pregledanog sadržaja, koji je uključivao “testne vožnje, prikaz karakteristika i video predstavljanje sa svih strana “walkaround”.

Googleova studija iz 2019. pokazala je da je “vrijeme gledanja” video zapisa o automobilskim probnim vožnjama na YouTubeu poraslo 65% u odnosu na razdoblje 2017.-2018. Dok su komercijalni video zapisi usmjereni na automobile generirali najviše YouTube pregleda između 2017. i 2018. (11 milijuna). FlowFound, tvrtka koja nudi 360 video produkciju za prodajne salone, doživjela je povećanje prodaje od 600%.

Mrežne video studije slučaja: proizvođači i zastupnici automobila

Fordov zastupnik ostvario je 38% povećanje posjeta u trgovinama, koristeći tehnologiju online video zapisa FlowFound 360 na svojoj web stranici i tehnologiju proširene stvarnosti u trgovini Connected TV +za praćenje posjeta. Iako se ne odnosi na prodajne salone, Hyundai Njemačka je iskoristio Facebook i Instagram video kampanju za podizanje svijesti o svom ukupnom brendu, kao i o “zelenijim” modelima, dosežući publiku od 12,6 milijuna, povećavajući svijest o svom brendu.

Salon sa sjedištem u Kansasu, Mel Hambelton Ford, doživio je 82% porast prometa u trgovinama s YouTubea i kampanje oglasnih oglasa s “specifičnim videozapisima koji ciljaju Fordove kupce, specifične stilove karoserije i proizvođače originalne opreme”. Ford (proizvođač) također je upotrijebio videotehnologiju od 360 stupnjeva kako bi predstavio svoju Ford Expedition 2018. na Ford.com, zajedno sa srodnim video sadržajem na YouTubeu, s ciljem jačanja angažmana s markom i privlačenja kupaca u prodajne salone.

Ford je prije kampanje proveo vlastito istraživanje, sugerirajući da je 84% potencijalnih kupaca automobila planiralo gledati video zapise automobila prilikom kupovine sljedećeg vozila, a “kupovina sljedećeg vozila putem video obilazaka, testnih vožnji i pregleda vlasnika bila je jednako korisna” kao posjet originalnom mjestu proizvođača opreme. ” Istraživanje je također pokazalo da je veće uranjanje u online proizvod dovelo do toga da su potrošači “uzbuđeniji nego što bi bili sami u posjetu trgovcu“.

Ford “stvorio je video značajku od 360 stupnjeva koja se nalazila na Ford.com i omogućila kupcima da se educiraju o vozilu, istraže ga i praktički isprobaju sa svojih kauča.

Tvrtka je otkrila da kupci koji su koristili VR tehnologiju prilikom pregleda automobila imaju dva puta veća vjerojatnost da će dodatno istražiti podatke o automobilu.

Similar Posts