Budimski dvorac Budimpešta

Budimski dvorac Budimpešta

Budimski dvorac, poznat i kao Kraljevska palača, povijesni je dvorac i kompleks palača mađarskih kraljeva u Budimpešti. Prvi put je dovršen 1265. godine, a ogromna barokna palača koja danas zauzima većinu mjesta izgrađena je između 1749. i 1769. U kompleksu se sada nalaze Mađarska nacionalna galerija i Povijesni muzej Budimpešte. Dvorac se nalazi na južnom vrhu Castle Hilla i značajno je kulturno i povijesno mjesto u Mađarskoj. Ima burnu povijest razaranja i rekonstrukcije, a sadašnja je struktura stroža u usporedbi s prethodnim verzijama. Kraljevska palača sadrži Mađarsku nacionalnu galeriju, Muzej dvorca i Nacionalnu knjižnicu Széchenyi. Budimski dvorac popularna je turistička atrakcija koja nudi vođene obilaske i izvan i unutar dvorca, uključujući pristup labirintu ili sustavu špilja, koji je dio ogromne mreže podzemnih špilja i tunela u okrugu Budimskog dvorca Budimpešta.

Mađarski kraljevi i Budimski dvorac Budimpešta

Najstariji dio današnje palače sagradio je u 14. stoljeću knez Stjepan, knez Slavonije, mlađi brat ugarskog kralja Ludovika I. Gotička palača kralja Ludovika I. bila je raspoređena oko uskog dvorišta uz Stjepanovu kulu. Mađarski kralj Sigismund Luksemburg znatno je proširio palaču, a tijekom njegove duge vladavine postala je vjerojatno najveća gotička palača kasnog srednjeg vijeka. Budim je također bio važno umjetničko središte međunarodnog gotičkog stila. Posljednja faza velikih graditeljskih aktivnosti dogodila se pod kraljem Matijom Korvinom kada su stigli talijanski umjetnici i obrtnici, a glavni grad Mađarske postao je prvo središte renesanse sjeverno od Alpa. Palača je uništena u velikoj opsadi 1686. godine kada su Budim zauzele savezničke kršćanske snage. Srednjovjekovna palača je uništena, a osmanska vlast ostavila je palaču propadajuću. Djelomično je služila kao baraka, skladište i konjušnica, inače je stajala prazna. Palača je rekonstruirana tijekom poslijeratne obnove Budimskog dvorca 1958–62. Palača je sada dio stalnog postava Budimpeštanskog povijesnog muzeja u “zgradi E” Budimskog dvorca. U kompleksu se danas nalaze Mađarska nacionalna galerija i Povijesni muzej Budimpešte.

Barokna palača Budimskog dvorca Budimpešta

Barokna palača Budimskog dvorca Budimpešta izgrađena je između 1749. i 1769. godine i najistaknutija je znamenitost kompleksa dvorca. Palaču je projektirao arhitekt Jean Nicolas Jadot, a kasnije su je modificirali Miklós Ybl i Alajos Hauszmann. Palača je u habsburškom razdoblju doživjela značajne arhitektonske preobrazbe pod utjecajem baroka. Arhitekti poput Johanna Lukasa von Hildebrandta i Nicolausa Pacassija odigrali su značajnu ulogu u preoblikovanju dvorca, dajući mu poseban barokni karakter koji i danas zasljepljuje posjetitelje. Palača je uništena tijekom Drugog svjetskog rata i obnovljena do 1966., ali su unutarnji prostori bili spremni tek 1980-ih. U palači se danas nalaze Mađarska nacionalna galerija i Povijesni muzej Budimpešte. Barokna palača je UNESCO-va svjetska baština i zadivljujuće turističko odredište. Posjetitelji mogu prošetati njegovim veličanstvenim dvorištima, istražiti njegove muzeje i galerije i uživati u prekrasnim panoramskim pogledima na rijeku Dunav i peštansku stranu Budimpešte.

Poslijeratna iskapanja Budimskog dvorca Budimpešta

Nakon Drugoga svjetskog rata provedena su arheološka istraživanja kako bi se otkrili ostaci srednjovjekovnog dvorca koji je razoren tijekom rata. Istraživanje su vodili László Gerő od 1946. do 1966. i László Zolnay od 1967. do 1979., i to je vjerojatno najveće iskopavanje dvorca u Europi. Nekadašnje stepenice, paviljoni i staklene kuće Kraljevskog vrta, koje su datirale s početka 20. stoljeća, morale su biti žrtvovane. Važni dijelovi nekadašnje Žigmundove i Matijaševe palače preživjeli su pod debelim nasipom zemlje. Prvi plan rekonstrukcije srednjovjekovnih ostataka napisao je László Gerő 1950. godine, a finaliziran 1952. Radovi na obnovi završeni su 1966. godine. Suprotno općeprihvaćenim načelima povijesne rekonstrukcije, srednjovjekovni fortifikacijski sustav obnovljen je u cijelosti.

Važni elementi poput Velike rondele iz 16. stoljeća i srednjovjekovne Vratnice, kule Mace, zidina i zwingera rekonstruirani su prema rezultatima arheoloških istraživanja i suvremenim slikovnim dokazima. Rekonstruirano je i nisko južno krilo gotičke palače, zajedno s nadsvođenom gotičkom dvoranom i Donjom crkvom nekadašnje Kraljevske kapele. U cvingerima su zasađeni vrtovi u srednjovjekovnom stilu. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća nastavljena su arheološka istraživanja na sjevernoj i zapadnoj strani palače, koja je vodio László Zolnay. Proizveo je mnoga važna postignuća, uključujući kasnogotičke kipove budimskog dvorca. Karakaš-pašina kula, u vrtu Újvilág, bila je kula iz turskog doba srušena krajem 19. stoljeća. Fotografski dokazi omogućili su njezinu rekonstrukciju, no nova kula bila je samo kopija originala, a detalji se ne smatraju autentičnima. Modernističku kupolu projektirao je Lajos Hidasi 1961. prema uzoru na talijanski barok. Palača je obnovljena do 1966. godine, ali su unutarnji prostori bili spremni tek 1980-ih. Budimski dvorac postao je kulturno središte, dom triju muzeja i Nacionalne knjižnice Széchényi.

Mađarska nacionalna galerija

Mađarska nacionalna galerija umjetnički je muzej smješten u Budimskom dvorcu u Budimpešti. To je najveća javna zbirka koja dokumentira i predstavlja uspon i razvoj likovne umjetnosti u Mađarskoj, sa zbirkama koje pokrivaju mađarsku umjetnost u svim žanrovima, uključujući djela mnogih mađarskih umjetnika iz 19. i 20. stoljeća koji su radili u Parizu i na drugim mjestima. Muzej prikazuje niz djela mađarskih kipara kao što su Károly Alexy, Maurice Ascalon, Miklós Borsos, Gyula Donáth, János Fadrusz, Béni Ferenczy, István Ferenczy i Miklós Izsó. Također izlaže slike i fotografije velikih mađarskih umjetnika kao što su Brassai i Ervin Marton, dio kruga koji je djelovao u Parizu prije Drugog svjetskog rata.

Muzej se preselio u Kraljevsku palaču Budimskog dvorca 1975. godine i zauzima nekoliko krila palače, uključujući gotovo sto tisuća artefakata kronološkim redom koji datiraju od 10. stoljeća do danas. Stalni postav muzeja prikazuje razvoj mađarske likovne umjetnosti kroz stoljeća, od srednjeg vijeka do modernog doba. Prikazi uključuju srednjovjekovne i renesansne rezbarije u kamenu, krilate oltarne pale, ulomke i rezbarije u drvu iz gotičkog razdoblja, baroknu umjetnost i slike mađarskog romantizma. Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a ulaznica uključuje pristup svim stalnim postavima.

Povijesni muzej Budimpešte

Povijesni muzej Budimpešte, smješten unutar Budimskog dvorca, prikazuje turbulentnu povijest grada sada poznatog kao Budimpešta, koja se proteže preko 2000 godina. Muzejske izložbe pružaju uvid u život u Budimu i Pešti prije njihova ujedinjenja 1873., za vrijeme Habsburške monarhije i nakon stvaranja Austro-Ugarske. Zbirke muzeja uključuju širok raspon artefakata kao što su fotografije, namještaj, alati za svakodnevnu upotrebu, odjeća, knjige, grafike i drugo, odražavajući život u Budimu i Pešti kroz različita doba i stilove.

Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan za državne praznike i za vlasnike ICOM kartice. Muzej također sadrži izložbu srednjovjekovnog budimskog dvorca, koja prikazuje grbove srednjovjekovnih vladarskih i aristokratskih obitelji, zaslone osjetljive na dodir koji pružaju detaljne informacije o svakom razdoblju budimskog dvorca i artefakte poput kraljevskih knjižnica, srednjovjekovnog zahoda i kamenih rezbarija radionice.

Lokacija Budimskog dvorca Budimpešta

Budimski dvorac povijesni je kompleks dvoraca i palača smješten na brdu dvorca, koji je jedan od sedam povijesnih četvrti Budimpešte. Ovo je nezaobilazna destinacija za turiste koji žele uroniti u bogatu povijest Mađarske. Brdo se uzdiže otprilike 170 metara iznad obale Dunava, nudeći zadivljujuće panorame grada i rijeke ispod njega.

Područje Várnegyed okružuje brdo i proteže se izvan njegovih granica. To je turističko područje koje je poznato po svojoj povijesnoj arhitekturi, od baroknih palača do secesijskih vila, zajedno sa slikovitim trgovima, parkovima i vrtovima. Područje je također poznato po živoj sceni noćnog života, s tradicionalnim mađarskim pubovima, vinskim barovima i modernim koktel salonima.

Lančani most Széchenyi kultni je viseći most koji povezuje Budimski dvorac sa središtem grada preko rijeke Dunav. Dovršen 1849. godine, most se smatra remek-djelom inženjerstva i dizajna, jer je izgrađen korištenjem inovativnih tehnika i materijala tog vremena. Njegov karakterističan izgled lančane veze ostaje obilježje koje definira horizont Budimpešte i služi kao dokaz bogate povijesti i progresivnog izgleda grada.

Zajedno, Budimski dvorac, Dvorsko brdo, Várnegyed i lančani most Széchenyi čine sastavni dio kulturne i povijesne baštine Budimpešte, pozivajući putnike da dublje zađu u fascinantnu prošlost grada i uspješnu suvremenu kulturu.

Posjet Budimskom dvorcu Budimpešta

Budimski dvorac Budimpešta, jedan od najpoznatijih simbola grada, pruža nevjerojatno bogato iskustvo koje će vas ostaviti bez daha. Od povijesnih priča koje se kriju iza svakog kamena do zadivljujućeg pogleda koji se pruža s vrha dvorca, svaki kutak odiše neopisivom ljepotom i fascinantnom pričom. Pridružite nam se na putovanju iz Zagreba udobnim autobusom turističke agencije ICT putovanja koji će vas sigurno dovesti do odredišta. Nema brige oko vožnje ili parkiranja, možete se potpuno opustiti i uživati ​​u pejzažima dok se približavate Budimpešti. Agencija ICT putovanja brine o svim detaljima kako biste mogli imati što ljepše putovanje autobusom do Budimpešte. Ne propustite priliku da osobno doživite čaroliju Budimskog dvorca!

Izvor fotografije: Pexels

Similar Posts